Tips på att spara värme!
Nu börjar det åter bli kallt igen och vi får frågor om energibesparing.
När det kommer till att analysera fastighetens potential för besparing så kan man ofta börja med energideklarationen. Denna säger såklart inte allting, men kan ge en fingervisning om vart man bör titta.
När det kommer till åtgärder så har alla fastigheter olika förutsättningar för vad som är mest träffsäkert. Att tilläggsisolera vinden är ofta en relativ billig åtgärd som ofta kan ge kort återbetalningstid.
Ska man göra en fasadrenovering så kan man se över möjligheten att isolera även denna. Är fasaden nygjord så är detta troligen inte ett alternativ.
En sak som vi kan tipsa om är magnetitfilter.
I många gamla värmesystem så finns ofta mycket slagg och avlagringar som minskar systemets verkningsgrad, i vissa fall rejält.
Vi hade nämligen en fastighet där vi spolade rent hela systemet och installerade ett filter som heter magnetitfilter. Detta filter absorberar allt detta och gör på så vis att större yta av radiatorerna kan alstra värme.
Detta gjorde enorm skillnad och kunde injusteras så att mängden värme kunde sänkas men ändå behålla samma temperatur i alla lägenheter.
Detta är även bra för systemets livslängd och hållbarhet.
Solceller har länge varit en het potatis. Här gäller det att faktiskt undersöka hur elförbrukningen ser ut. Man ska vara försiktig med glädjekalkyler som ofta framställs i samband med upphandling.
Man behöver även se om läget är gynnsamt baserat på hur många soltimmar taket får. Man bör även undersöka om taket ska renoveras eller bytas ut. Att montera solceller i samband med takbyte kan vara en god idé då man då kan säkerställa garantier på bägge delar.
Fönsterbyte kan vara en bra åtgärd men detta beror också mycket på ventilationen. Är det friskluftsventiler så spelar fönstrets isolering mindre roll.
Om man installerar innegivare i lägenheter så kan man ha någon som kallas prognosstyrning. Detta gör att värmesystemet inte behöver göra lika stora slagningar som det framförallt kan vara under höst och vår. Då kan ju temperaturen variera stort under dygnet.
Om värmekurvan istället för aktuell utetemperatur styrs av den närmaste väderprognosen så kan systemet proaktivt justera sig och på så vis ge jämnare värme.